donderdag 2 maart 2023

IJshutjes op Canadese meren

Op bevroren meren in heel Canada verschijnen iedere winter opnieuw de meest bijzondere ijsvissershutten. Soms een paar bij elkaar, soms hele dorpen, maar altijd voor een korte tijd. Als de dooi intreedt, is het seizoen voorbij.
“In een bepaald gebied vind je vaak vergelijkbare hutten omdat mensen elkaars stijlen kopiëren”, vertelde Richard Johnson, fotograaf en specialist op het gebied van ijshutjes. “In Nova Scotia komt er bijvoorbeeld regen uit de oceaan, die de hut kan bevriezen, dus die hutten zijn klein en gemakkelijk te verplaatsen. Saskatchewan heeft het hoogste aantal pick-uptrucks per hoofd van de bevolking in het land, dus hutten passen daar als Tetris-blokken in de vrachtwagenbedden.”

Niemand weet wanneer de ijshutten voor het eerst verschenen, maar op de muren van een hotel in Sainte-Anne-de-la-Perade, Quebec, hangen foto's uit de jaren 40 van de vorige eeuw waarop paarden te zien zijn die ijsschuilplaatsen op sleeën slepen. De stad heeft tegenwoordig een dorp met huurhutten die elektriciteit van het vasteland halen en 's nachts de bevroren rivier verlichten.

Fotograaf en ijshutten specialist Richard Johnson (24 mei 1957 – 1 december 2021)

Fotograaf Richard Johnson heeft een indrukwekkende studie gemaakt van ijsvissershutjes en ijsvisssersdorpjes met als resultaat een bijna oneindige serie fantastische foto’s. Met zijn jarenlange ervaring en prachtige fotogalerij mocht hij zich specialist noemen in de koele wereld van Canadese hutjes op het ijs.

Richard leerde al vroeg om zijn spullen op een slee te dragen in plaats van in een rugzak. Hij zag hoe de ontwerpen van ijshutjes in de loop van de jaren veranderden, maar fotografeerde alle hutjes op dezelfde manier: schone achtergrond, dezelfde horizonlijn, statief.

Wil je meer weten over de wereld van de ijshutjes bezoek dan de website: Richard Johnson Ice Huts.
Word je blij van dit soort gave huisjes? Bestel dan een van m'n boekjes:


illustraties Marcel van MierloLees hier het hele artikel 

De leemwoning van Nadja en Ilja