woensdag 10 november 2021

Icon print iconische huisjes


ICON staat voor een revolutie in de woningbouw, wereldwijd. Het jonge bedrijf uit Austin, Texas, werkt aan waardige huisvesting als standaard voor iedereen, die de aardbol bewoont. Icon wil dit doel bereiken met revolutionaire 3D-printrobotica, innovatieve software en geavanceerde materialen. Jason Ballard, CEO en medeoprichter zegt: “We zijn ervan overtuigd, dat je huizen het best op locatie kan printen en niet in een fabriek op afstand. Lokale vakmensen moeten de 3D-printer kunnen bedienen, daarom hebben we veel geïnvesteerd in veiligheid en bedieningsgemak.”

Jason gelooft dat de portaalstijlprinter op rails de snelste, meest betrouwbare en eenvoudigste printmethode biedt om gebouwen van één of twee verdiepingen in 3D te printen. “Onze gepatenteerde betonmortel Lavacrete heeft elke constructieve test die we tot nu toe hebben gedaan, doorstaan. Dit betekent dat onze huizen veilig zijn om in te leven en bestand zijn tegen de verschillende omstandigheden waarin we deze technologie kunnen inzetten. Het eerste prototype, dat we samen met New Story hebben gemaakt is zo’n 35 m2 groot, staat in Texas, is in 47 uur tijd op locatie geprint en heeft een vergunning voor permanente bewoning. Onze missie is om een klein huis 3d te printen binnen 24 uur!”

Bron: Icon



maandag 18 oktober 2021

Seroro, verticaal wonen in Seoul


Seroro, wat verticaal betekent, is een microhuis in Seoul. De kamers zijn gestapeld en de bewoners wonen verticaal. Seroro is gelegen in het hart van de stad, waar de grondprijzen extreem hoog zijn. Maar dit stukje land was zo klein, dat er weinig ontwikkelingsmogelijkheden leken en de prijs naar een acceptabel niveau daalde. Een jong stel nam de moedige beslissing hier hun eerste huis te bouwen.
Smaller Architects is een Koreaans architectenbureau, gevestigd in Seoul.Het werd in 2016 opgericht door architect Minwook Choi:
“We proberen verder te gaan dan architectuurtheorie en streven ernaar om zorgvuldiger in de context te kijken en architectuur te ontwerpen, die past bij zijn omgeving. Deze locatie heeft veel voordelen en is gunstig gesitueerd ten opzichte van openbaar vervoerlijnen, een park en de vestingmuur van de oude stad Seoul.”

De grootte van elke verdieping is 16 vierkante meter. Minwook Choi: “Het jonge stel besteedt de meeste tijd overdag op de eerste en tweede verdieping. En verplaatsen zich voor de nacht naar de derde en vierde verdieping.”
De omgeving van de woning heeft een grote invloed op de vorm en het ontwerp van het gebouw. De meeste ramen van het gebouw zijn naar het zuiden en westen gericht voor natuurlijke verlichting en uitzicht op het park. Aan de noordelijke en oostelijke kant is er een minimum aan ramen met het oog op de privacy.
De gebogen buitenlijn van de gevel van het gebouw volgt op een natuurlijke manier de vorm van land.

Binnen een woning 5 woonlagen creëren is niet gebruikelijk. Toch bevalt het prima. Minwook Choi: “Het blijkt net zo comfortabel als elk ander huis. De bewoners beginnen zelfs het gezondheidsaspect te waarderen van het trappen lopen.” Maar er is ook genoeg ruimte om je terug te trekken in je eigen kamer. Zelfs met een huisdier, in dit geval een kat, ben je van alle gemakken voorzien.

bron: Smaller Architects
foto credits: Byun Jongseok








Mi-Chan's banketbakkerij


Mi-Chan is een 12-jarige gepassioneerde banketbakker. Vanaf haar tiende heeft ze zich ontwikkeld als volleerd bakker onder andere door mobiele catering. Haar droom werd werkelijkheid met de bouw van een eigen banketbakkerij op 16,5 m2 vloeroppervlak, ontworpen door Sumiou Mizumoto van ALTS architecten. Het warme, lichte en minimalistische interieur verwelkomt gasten in de sfeervolle winkel, gelegen in een rustige woonwijk in Omihachiman, Japan.


De vader van Mi-Chan heeft de rol van opdrachtgever op zich genomen om dit bijzondere gebouwtje voor zijn dochter te bouwen. Ontwerpbureau ALTS had als doel het ontwerp en de aantrekkingskracht van de winkel zo sterk mogelijk te maken en tegelijkertijd de bouwkosten te minimaliseren. Het gebouwtje staat aan het einde van een weg, met daarachter een beekje. De architecten hebben geprobeerd het pad naar de beek te behouden en het ontwerp van de winkel ruim van opzet en doorschijnend te maken.

De helft van het gebouw is gemaakt van glas dat zonlicht doorlaat en de ruimte luchtig laat aanvoelen, terwijl de andere helft privé blijft. De kleine winkel is voorzien van air-conditioning en ontworpen met een zadeldak, compleet met een zichtbare houten constructie en bekleed met een lichtgrijze aluminium gevel. In de voorruimte voor de klanten staan een kleine gebakvitrine, de kassa en een barretje om de gebakjes op te eten. De achterkant van het huisje voorziet in een volledig uitgeruste keuken met elektrische apparatuur. Een naadloze verbinding van interieur en exterieur zorgt voor een levendige, uitnodigende atmosfeer.

bron: ALTS architecten
Foto-credits: Yuta Yamada

Icon print iconische huisjes