maandag 27 maart 2023

Conny Koster's Cob House

Cob is een samenstelling van klei, water, zand, grond, stro en een klein beetje kalk. Een eeuwenoud bouwmateriaal, dat wordt omarmd door ecodorpen, green villages en duurzame bouwers. Conny Koster is kunstenares, werkt graag met klei en vindt het een logische stap om haar eigen tuinhuis te kleien.
“We hebben de coniferen weggehaald, die tussen mijn tuin en die van de buren stonden. Wat overbleef was heel veel ruimte. In een tijdschrift kwam ik een artikel tegen over een Cob huisje van Annemarie en Peter van der Beek, Cob pioniers in Nederland. Ik kocht het gelijk en mijn fantasie deed de rest.” vertelt beeldend kunstenaar Conny Koster vol enthousiasme. Voor Conny was het hele project een kunstproject en een uitdaging om het voor elkaar te krijgen met zo min mogelijk kosten.

Conny heeft het boekje van Annemarie en Peter gebruikt als leidraad en aangepast aan haar eigen plek in de tuin: De fundering is gemaakt van grind, dat Conny gratis kon opgraven uit iemands tuin. De opbouw is van onbehandeld hout. Het dak, het hout en de ronde palen van kastanje hout heeft ze gekocht. De vier staanders zijn gemaakt van twee dikke palen van een schooltje waar de kunstenaar vroeger een kinderatelier had. Van februari tot juli 2018 heeft Conny in haar eentje de opbouw gemaakt. Van juli tot eind oktober heeft ze vervolgens de muren eronder gekleid. “Het was een hete zomer in 2018. Intens en heerlijk voelde het, dicht bij mezelf en bij de aarde.”

Word je blij van dit soort gave huisjes? Bestel dan een van m'n boekjes:


illustraties Marcel van Mierlo
Lees het hele artikel hier: