donderdag 24 november 2022

Renske en Koen in Minitopia

Minitopia vormt een jonge samenleving in Den Bosch, waar bewoners veel vrijheid vinden om te wonen, zoals ze zelf willen. Rezone zag een kans om dit voormalige terrein van de afvalstoffendienst een tweede leven te geven als ontwikkelgebied voor flexibele woningen. Hiervoor werd een plan ontwikkeld en stichting Minitopia opgericht om het terrein geschikt te maken voor tijdelijke bewoning. Renske en Koen zijn twee gelukkige bewoners.

Renske is biologie docent en houdt van yoga en duiken. Koen is architect en pakt er graag zijn longboard bij of maakt tijd om te jongleren. Renske: “In 2018 gingen we op zoek naar woonruimte, maar we vonden € 1200,-- per maand voor een studio op Strijp echt zonde van het geld. We knipten en plakten een bouwpakket dat destijds in Flow Magazine stond, en zo is het idee geboren om zelf een Tiny House te ontwerpen langs de grachten van Utrecht.”
Als de tekeningen klaar zijn, gaat het ondernemende stel op zoek naar een plek om te bouwen en wonen en dat blijkt te kunnen op Minitopia. “Na onze inschrijving kregen we al snel te horen dat we ons project mochten pitchen. Dat was gemakkelijk met ons uitgewerkte ontwerp en we kregen dan ook al snel de bevestiging, dat we op Minitopia mochten komen wonen. In een loods op het naastgelegen terrein werden verschillende woningen gebouwd, en ook wij konden hier terecht voor de bouw van onze woning. Zo viel alles op zijn plek!”

De woning bestaat uit drie ruimtes, die zijn verbonden door een centrale hal: de woonkeuken, de badkamer en de ombouwkamer. Wat gelijk opvalt in de woonkeuken is de hoge horizontale raampartij met een grote vensterbank op hoogte om ruimte te winnen. Renske vertelt enthousiast: “Op een rolgordijn voor de schuifpui projecteren we met een beamer, zodat we geen tv nodig hebben. Het keukenblok is extra diep om afzetruimte te creĆ«ren en de bovenkasten zijn hierdoor ook dieper. Door twee bovenkasten boven elkaar te plaatsen hebben we zelfs onze eigen ‘bijkeuken”.

Minitopia is een initiatief van Rolf van Boxmeer en Tessa Peters. Inmiddels zijn er op meerdere locaties in Nederland nieuwe Minitopia's gestart.

Word je blij van dit soort gave huisjes? Bestel dan een van m'n boekjes:


illustraties Marcel van Mierlo



Lees hier het hele artikel:

Cubes van Nestron Singapore