dinsdag 1 november 2022

Japanese House van Gerhard Feldbacher

Gerhard Feldbacher introduceerde in 2015 zijn huisje op stelten: Simple Homes. Een handig huisje met uitschuifpootjes en een pop-out slaapkamer. Als opvolger presenteert de Oostenrijkse architect en ontwerper een heel andere mini ruimte: Japanese House, een hutje van hout en rijstpapier, dat je meeneemt in de Japanse theecultuur.

Veel mensen vragen Gerhard waarom hij dit Japanse huisje heeft gemaakt. “Ik denk dat het idee haar oorsprong vindt in mijn specialisatie in kleine huizen en stacaravans in combinatie met mijn fascinatie voor aspecten van het theehuis. Na eerder een zeer complex ontwerp van een mobiel huis te hebben gemaakt, lijkt het erop dat ik iets meer basaals of archaïsch wilde doen.”

Het Japanse huisje is tot stand gekomen zonder financiering of subsidies. De ondernemende ontwerper vindt dat belangrijk te vermelden: “Ik heb het gebouwd, omdat ik het persoonlijk wilde en de middelen heb om het te doen. Het theehuis is een ruimte voor vrede en contemplatie, nauw verbonden met de omliggende natuur en omgeving.” Het huisje is niet bedoeld om slechts één doel te dienen. De theeceremonie speelt een belangrijke rol, maar Gerhard gebruikt de sfeerrijke ruimte ook voor vergaderingen, uitvoeringen, projectie van films en soms ook als gastenverblijf voor bezoekers. Ooit werd het zelfs gebruikt als een magische gin-bar. De ontwerper ontvangt veel leuke reacties: “Als ik met potentiële partners praat, kunnen het particulieren of culturele instellingen zijn. Iedereen wil meewerken aan dit project en iedereen heeft een ander idee om het te gebruiken. Sommigen zijn logisch, anderen totaal niet.”

Word je blij van dit soort gave huisjes? Bestel dan een van m'n boekjes:


illustraties Marcel van MierloLees het hele artikel hier: