vrijdag 29 april 2022

Tiny Bauhaus

Begin vorige eeuw werd de Bauhaus-beweging opgericht door Walter Gropius. Honderd jaar later neemt 3D-printplatform Aectual samen met DUS-architecten het initiatief om de beweging nieuw leven in te blazen en een Tiny Bauhaus-gebouw te creëren. De modernste printtechnieken zorgen ervoor dat productiesnelheid wordt gecombineerd met maatwerk.

Aectual vertaalt de uitgangspunten van Bauhaus naar de 21ste  eeuw. De 3D-geprinte vorm volgt de functie. Het ontwerp van DUS architecten lijkt op een gesamtkunstwerk, gemaakt met hulp van de intelligentie van 3D-printen. De luifels en zitplaatsen worden al in het ontwerpproces geïntegreerd als onderdeel van de geprinte constructie. Draagconstructie en functionele elementen zijn één.

Bauhaus heeft innovatie en het gebruik van moderne materialen altijd aangemoedigd. Inmiddels kunnen ook gerecyclede bio-plastics worden toegevoegd aan het grote arsenaal bouwproducten, dat er al is. Het materiaal, waarmee de constructies worden geprint, kan zich aanpassen aan elke kleur, is verkrijgbaar in veel texturen en is volledig recyclebaar.

Bauhaus-ontwerpers concentreerden zich altijd op het gebruik van geometrieën, die gemakkelijk kunnen worden gereproduceerd. Maar met deze printers kan vrijwel elk ontwerp digitaal worden aangepast en eenvoudig in 3D worden afgedrukt. Hierdoor wordt het ontwerp democratischer en de creativiteit verder aangemoedigd. Bauhaus leidde ooit tot modernisering van architectuur, standaardisatie en massaproductie. 3D printers luiden een nieuw tijdperk in met op maat gemaakte massaproductie.


Word je blij van dit soort gave huisjes? Bestel dan een van m'n boekjes:illustraties Marcel van MierloLees het hele artikel hier:Wonen in een sprookje