Manila-bay in de Filipijnen is een van de vele overbevolkte stedelijke delta’s in Zuidoost-Azie. De bevolking heeft elke dag te maken met overstromingen, die worden veroorzaakt door een combinatie van getijden, hevige regenval en bodemdaling. Het overstromingsprobleem wordt steeds erger door klimaatverandering, bevolkingsgroei en de lage kwaliteit van de huidige huisvesting. De vraag naar veilige en betaalbare woningen is dan ook immens, maar beschikbaar droog land is schaars. Finch Floating Homes komt met een drijvende oplossing.
Pieter Ham doet via TU Delft Global Initiative promotieonderzoek naar drijvend wonen. Samen met Jurrian Knijtijzer, managing director en oprichter van Finch Buildings, en Joran van Schaik heeft hij Finch Floating Homes opgericht en een eerste prototype gebouwd voor Manila-bay in de Filipijnen. Het doel van TU Delft Global Initiative is om technische kennis in te zetten om problemen in ontwikkelingslanden op te lossen. Dankzij deze samenwerking hebben al verschillende TU studenten onderzoek gedaan in de Filipijnen en bijgedragen aan dit project.
“De belangrijkste oplossing moet worden gezocht in leren leven met het water. Het grote voordeel is dat drijvende huizen niet kwetsbaar zijn voor dagelijkse overstromingen en een droge en veilige plek creëren voor mensen om te leven.” zegt de bevlogen promovendus. Door met lokale betaalbare materialen en lokale (pre)fabricage te werken, is ook schaalvergroting mogelijk. “Op basis van deze principes heeft een proces van co-design en de toepassing van de nieuwste technische kennis geresulteerd in het Finch Floating Homes ontwerp dat betaalbaar en direct lokaal toepasbaar is.”
Het eerste prototype is gebouwd in de gemeente Macabebe in Manila-Bay, op 50 km van de hoofdstad van de Filipijnen. Een Filipijns gezin gaat de woning de komende maanden testen en bewonen. Pieter vertelt met gepaste trots: “De woning is voorzien van meetapparatuur, waarmee het gedrag en de stabiliteit van de drijvende woning in verschillende omstandigheden wordt gemonitord. Ook wordt er goed gekeken naar het binnenklimaat, dat speciaal is ontworpen voor een tropisch klimaat.” Met de resultaten zal het ontwerp worden geoptimaliseerd.
Word je blij van dit soort gave huisjes? Bestel dan een van m'n boekjes:
illustraties Marcel van Mierlo
Lees het hele artikel hier: