“Wereldwijd wonen ongeveer een miljard mensen in ontoereikende huisvesting, vaak zelfs zonder toegang tot energie en sanitaire voorzieningen”, zeggen United Nations Habitat & Environment en Yale, school of architecture.
“Het bieden van fatsoenlijke leefomstandigheden en huisvesting is een belangrijk onderdeel voor duurzame ontwikkeling, maar we moeten wel rekening houden met de impact die de huisvestingssector heeft op onze planeet.” Met de Ecologische Leef Module (ELM) openen ze nieuwe wegen naar deze duurzame ontwikkeling van huisvesting.
“De huisvestingssector verbruikt circa 40% van de totale hulpbronnen van de planeet en draagt bij aan meer dan een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.” vertellen de onderzoekers. Nieuwe slimme huisvestingsoplossingen zijn dus hard nodig. Om de noodzaak van innovatie onder de aandacht te brengen, werkten UN Environment, UN Habitat, Yale University School of Architecture en Yale Centre for Ecosystems in Architecture samen met Gray Organic Architecture aan een nieuwe ecologische leef module (ELM) van 22 vierkante meter.
Dit project introduceert veel nieuwe technologieën om schone energie, drinkbaar water, gezonde lucht, biologische materialen en voedsel te leveren. Het huisje maakt bijvoorbeeld gebruik van aanpasbare constructies op basis van vernieuwbare, lokaal geproduceerde, materialen. Bovendien wordt ter plekke genoeg zonne-energie opgevangen voor de 4 bewoners. En wordt water geoogst en gezuiverd uit vochtige lucht. Ook de binnen lucht wordt apart gezuiverd. Een muur met groente en fruit maakt het biologische plaatje compleet. De prestaties van de woning worden bewaakt met een sensornetwerk.
Word je blij van dit soort gave huisjes? Bestel dan een van m'n boekjes:
illustraties: Marcel van Mierlo
Lees het hele artikel hier: