donderdag 18 augustus 2022

Casa Naomin, een natuurhuisje in Guanajuoto

Diep in de bossen van Santa rosa de lima (Guanajuato, Mexico) vind je deze bijzondere woning met haar aparte vorm. Het huisje is vooral rond en het dak loopt naadloos over in de gevel. Vrijwilligers legden steen voor steen met liefde en aandacht precies op de goede plek, geïnspireerd door architect Varun Thautam uit India, die het geweldig vindt om met aarden bouwmaterialen te werken.

De bezielde ontwerper legt uit hoe dat werkt: 'Werken met de aarde is voor mij een diep spiritueel proces. Ik zie geen onderscheid tussen kunst, werk, meditatie en educatie terwijl ik met de aarde werk. Ik hou van reizen, leren, bouwen en lesgeven. En zoek manieren om mensen de mogelijkheid te bieden zinvol voor zichzelf te creëren en te bouwen.'
Varun wil traditionele culturen en bouwmethoden los maken van de lokale context en toepassen in de moderne tijd. 'Leer van de traditionele manieren van bouwen, zodanig dat je een echt, fris en duurzaam ontwerp bereikt. Dan krijg je unieke, comfortabele, kosteneffectieve ruimten, die zijn afgestemd op de ritmes, vormen, processen en cycli van de natuur.'

De ontwerpbenadering is het resultaat van jarenlange observatie van mieren en vogels, die hun leefgebied bouwen. Het einddoel is een voordelige hut voor Casa Naomin, een bescheiden, door een familie gerunde, yogaschool.

De natuurarchitect wil de natuurlijke rondingen van menselijke beweging en ruimtegebruik benutten. Op minder dan 30 m2 moeten 5 á 6 personen kunnen leven. En om de kosten te verlagen wordt het project zo ontworpen, dat het kan worden gebouwd met onervaren vrijwilligers.

Word je blij van dit soort gave huisjes? Bestel dan een van m'n boekjes:illustraties Marcel van MierloLees het hele artikel hier: 

Wonen in een sprookje